Tekst: Ahmet Kurt

Molekularna osnova za gene je dezoksiribonukleinska kiselina (DNK). DNK se sastoji od lanca nukleotida, kojih ima četiri tipa: adenin (A), citozin (C), guanin (G) i timin (T). Ova četiri nukleotida spojeni su u parove. Ukupno u našem genetskom materijalu ima oko tri milijarde ovih  „slova“ – elemenata u 46 kromosoma koji se nalaze u jezgru svake čelije[1]. Jedan kromosom  određuje pol. Muškarci imaju jedan X i jedan Y kromosom, a žene dva X kromosoma. Y kromosom se uvijek prenosi  po muškoj liniji, sa oca na sina. Redoslijed ponavljanja segmenata od tri milijarde „slova“ komanduje radom pojedinih čelija u svim dijelovima organizma. Taj redoslijed se mijenja kroz generacije  i zove se mutacija (lat. mutatio = promjena). Spontane mutacije su rezultat funkcionisanja organizma i njegovom prilagođavanju uslovima spoljašne sredine, a indukovane mutacije nastaju djelovanjem hemijskih ili bioloških faktora – mutagena.

dna-puzle-web

Na slici gore jedna puzla odgovara kao sto miliona elemenata („slova“) u našem nasljednom genetskom materijalu. Početak nasljeđivanja na gornjem crtežu, radi preglednosti, počinje od djedova i nena/baka. U stvarnosti, njihovi genomi (svi nasljedni podaci kodirani u DNK) su također mješavina gena njihovih roditelja i predaka što se prenosi na unuke i dalje na njihove potomke. Može se reći da otac i majka na jednu gomilu stave i pomiješaju po tri milijarde svojih genetskih puzla, pa dijete od tih šest milijardi uzme po slučajnom odabiru tri milijarde.

Dr Barry Starr sa Stanfordskog univerziteta[2] je to plastično objasnio uz pomoč špila karata.

Iz svog špila od 52 karte otac ti podijeli 26 karata, a majka iz svog špila isto toliko. Kasnije poslije par godina tvom mlađem bratu ili sestri podijele karte na isti način. Po zakonu vjerovatnoće tvoj brat ili sestra će dobiti oko 13 istih očevih i oko 13 istih majčinih karata kao i ti. Znači da ti i tvoja braća i sestre imate 50% zajedničkih gena.

dna-procenti

Na grafikonu gore procenti nasljeđivanja su najvjerovatniji, ali mogu biti manji ili veći za 6 – 7 procenata. Za polubraću i polusestre uzima se 50% navedenih vrijednosti.

[1] Peter Sjölund, Släktforska med DNA, Sveriges Släktforskarförbund, Stockholm, 2016, str. 20

[2] Barry Starr, Relatednes, Department of Genetics, Stanford School of Medicine, 2017.