Glumac Muhamed KurtMuhamed, na slici lijevo, je bio prvi profesionalni glumac iz Mostara koji je svoj glumački profesionalni angažman proveo u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u periodu od 1903. do 1909. godine. Kakav je bio njegov glumački angažman poslije Zagreba, za sada nije poznato. Zna se samo da je umro u Sarajevu tokom Drugog svjetskog rata gdje je i sahranjen. I njegov brat, hafiz Mehmed Dželaluddin Kurt, bio je često angažiran u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu kao savjetnik u dramskim djelima sa bosanskom i islamskom tematikom. Muhamedova prva žena bila je Ašida, rođena Karajica. Sa njom je dobio kći Azru (1913) i sina Reufa. Druga žena mu je bila Fatima, rođena Tvrtović, iz Višegrada. Dobivaju sina Fuada. Fuad (1922-1987) se ženi sa Haskom, rođena Matardžija, iz Visokog. Fuad prelazi iz Sarajeva u Visoko gdje započinje svoj bračni život.

Sin iz prvog braka, Reuf bio je veliki boem, zabavljač i gitarista. Ženio se više puta i živio u nekoliko gradova u Bosni, najduže se zadržao u Travniku. Muhamedova kći Azra (1913-1945) bila, je prema sjećanjima njene rodice Subhije Kurt, jedna od najljepših sarajevskih djevojaka tog vremena. Udaje se za bankara Hamida Fazlagića iz Sarajeva i dobivaju troje djece; Kemala (Njemačka), Eminu (udata u Zagrebu) i Abasu (udatu u Mostaru). Azra je radila ilegalno za Narodnooslobodilački pokret. Pred sam kraja rata, u proljeće 1945. godine ustaše je u Sarajevu hapse i šalju u logor Jasenovac gdje je ubijena u svojoj trideset drugoj godini. Iza nje je ostalo troje male djece.

Azra Kurt udata Fazlagić (1913-1945)
Sarajevo pred Drugi svjetski rat. Azra Fazlagić (1913-1945), kći glumca Muhameda Kurta sa suprugom Hamidom, bankarem iz Sarajeva.

magbet-23-2-1908 seviljski-berberin-30-11-1907 Hamlet-30-11-1907

Slike plakata su u visokoj rezoluciji. Klikni na odabrani plakat za uvećanje. Plakati za predstave 1907. i 1908. godine u kojima je učestvovao Muhamed Kurt.

Sljedeća stranica

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.